Colour and Line

Riët Stegehuis

Biografie

Al heel vroeg begon ik met kijken, het met mijn ogen natekenen van vormen. Zodra ik een potlood kon hanteren, was ik aan het tekenen. Ik las al vroeg en veel, en schreef verhalen. Hier ben ik nooit meer mee opgehouden.
Boeken met verhalen en tekeningen lieten mij niet meer los: welk plaatje zie je bij een verhaal? Wat gebeurt er allemaal tussen de regels door? Wat gluurt daar om het hoekje?
De wereld bestaat voor mij uit vormen en kleuren. Veel daarvan is interessant om vast te leggen, maar ook heel interessant is de fantasie: wat in mijn hoofd bestaat en niemand anders nog kan zien.
De film in je hoofd als je een boek leest. Snapshots. Zichtbaar maken wat er eerst nog niet was.
Ik heb cursussen tekenen en schilderen gevolgd bij creatieve centra, beginnend met het natekenen van de werkelijkheid: model, portret, stilleven.
Na de middelbare school lag de Academie voor de hand, ik ben als Illustrator afgestudeerd aan de AKI in 1988. Het lesgeven kwam pas later, DBKV bij ArtEZ rondde ik af in 2008. Nu wil ik graag mijn kennis van het vak, de kunstgeschiedenis, mijn enthousiasme en passie overdragen op anderen. In mijn atelier geef ik cursussen aan beginners en gevorderden.
Daarnaast werk ik bij Museum de Fundatie, Zwolle en Heino, als rondleider en museumdocent, en bij Museum Het Vrouwenhuis Zwolle. Ook stond ik voor de klas, eerst werkte ik bij het Carolus Clusius College. Van 2015 tot 2017 als docent creatieve vakken en CKV bij de Thorbecke Scholengemeenschap, locatie vmbo pro. 
Vanaf mei 2019 verzorg ik lessen CMK beeldend op PO scholen via Cultuurkust, Harderwijk. Vanaf september 2020 ook lessen aquarel en olieverfschilderen voor Cultuurkust op locatie Klooster, Harderwijk.
Workshops op  het voortgezet onderwijs en voor volwassenen zijn ook mogelijk. 
Bovendien begeleid ik de schildergroep Bellingeweer, Dalfsen, vanaf september 2015.
LINKS:   Palet:  http://www.paletzwolle.nl/members/riet-stegehuis/
BZK: http://www.bzkzwolle.nl/index.php/kunstenaars/leden/category/57-riet-stegehuis
Zwols Illustratoren Netwerk (ZIN): http://www.zwolsillustratorennetwerk.nl/leden/rietstegehuis
schildergroep Bellingeweer: http://schildergroep-bellingeweer.nl/begeleiders/